Uwielbiam gotować tradycyjne, polskie dania. Przygotowanie ciasta na pierogi, kluski śląskie czy kopytka, wymaga używania stolnicy, co bywa kłopotliwe. Drewniane stolnice ciężko jest wyczyścić, często w zagłębieniach pozostają resztki ciasta, czy drobiny mąki.
Funkcjonalne blaty kuchenne
Rozwiązanie tego problemu odkryłem, urządzając nową kuchnię. Na stronie sklepu budowlanego przypadkiem trafiłem na reklamę nowoczesnych blatów kuchennych. Kliknąłem w odnośnik i trafiłem na stronę firmy egger blaty robocze stanowią lwią część jej asortymentu. W oko wpadł mi nowy produkt, czyli blat roboczy o matowej powierzchni, który może być stosowany w kuchni, łazience, a nawet może służyć jako element wyposażenia różnego rodzaju budynków usługowych, takich jak sklepy, biura, restauracje. Blat jest wykonany z płyty pilśniowej o średniej gęstości włókien drzewnych. Z wierzchu, oraz po bokach jest zabezpieczony laminatem, o właściwościach zapobiegających powstawaniu odcisków palców na powierzchni. Jest też odporny na różnego rodzaju uszkodzenia, w tym zarysowania i ścieranie. Blat jest higieniczny i można go bez obaw stosować przy pracy z produktami żywnościowymi. Dzięki specjalnej powierzchni, jego czyszczenie jest niezwykle łatwe, po plamach nie zostaje żaden ślad, nawet po tych najtrudniejszych, na przykład z soków z owoców. Jest także odporny na ciepło, można postawić na nim gorącą blachę prosto z piekarnika. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem, funkcjonalnego blatu, który trudno będzie mi zniszczyć, w trakcie gotowania.
Nie musiałem już dalej szukać, zamówiłem blaty kuchenne marki Egger. Wybrałem dekor ciemnej stali, który będzie ładnie pasować do mojego piekarnika w szarym kolorze. Lada chwila skończę remont, nie mogę się doczekać, aż wypróbuję nową powierzchnię roboczą.