Dobre piece konwekcyjne

Dobre piece konwekcyjne

Całkiem niedawno rozpocząłem pracę w pizzerii. Po zakończonej szkole gastronomicznej myślałem, czy może znaleźć sobie posadę w jakiejś restauracji. Jednak stwierdziłem, że to raczej nie dla mnie, ponieważ trzeba być tam poważnym, elegancko ubranym, a ja byłem bardzo wesołą osobą i lubiłem luźny ubiór.

Pizza z pieca konwekcyjnego

piece konwekcyjneStwierdziłem, że najlepiej będę czuł się w pizzerii. Tam odnalazłem miejsce dla siebie i bardzo mi tam odpowiadało. Mieliśmy super atmosferę w pracy. Przygotowywanie pizzy sprawiało mi przyjemność i w końcu miałem okazję by zobaczyć, jak wygląda praca przy jej przygotowywaniu. Nasza pizzeria była wyposażone w specjalne piece konwekcyjne które idealnie nadawały się do pieczenia pizzy. Piece miały regulowaną temperaturę, wszystko można było sobie ręcznie ustawić, lub skorzystać z gotowych programów. Na początku ciężko było mi je opanować, jednak wystarczyło kilka minut żebym zrozumiał o co chodzi, menu było bardzo przejrzyste. Cieszyłem się, że praca nie będzie sprawiała mi trudności, ponieważ nie wiedząc jak się coś robi człowiek byłby zestresowany cały dzień. Mogłem podziwiać na żywo zalety pieca konwekcyjnego, który potrafił rozprowadzać temperaturę równomiernie i dodatkowo sprawiać, że pizza po wyciągnięciu nie była wysuszona, czy spalona. Pieczarki, papryka i inne dodatki były soczyste po wypieczeniu, a ciasto miękkie i chrupiące. Zaskakiwało mnie to, że wszystko się tak dobrze dopiekało.

Trafiłem idealnie z wyborem zawody i sprawdzam się w zawodzie pizzera. Uwielbiam przygotowywać pizze, nie sprawia mi problemu obsługiwanie pieca. W ogóle nie mam się czym stresować, chyba, że zamówieniem, żeby nie pomylić żadnych składników. No ale póki co jakoś sobie radzę z tym, co bardzo mnie cieszy, a ludzie chwalą moje pizze.