Dlaczego olej z rokitnika jest przydatny?

Dlaczego olej z rokitnika jest przydatny?

  • Post Author:
  • Post Category:Zdrowie

Olej z rokitnika zawiera ogromną ilość substancji korzystnych dla ludzkich włosów, paznokci i skóry. Dzięki temu produkt ma szerokie zastosowanie w kosmetologii. Olej z rokitnika poprawia kondycję skóry, zmiękczając ją i nawilżając, zwiększając elastyczność i blokując rozprzestrzenianie się wolnych rodników. 

Pozytywne aspekty korzystania z olejka z rokitnika

oleje z rokitnika na twarzRokitnik zapobiega starzeniu się skóry, wybiela ją, opóźniając pojawianie się zmarszczek starczych. Aby olejek z rokitnika był korzystny, musi być odpowiednio dobrany. Kupując go w aptece, należy spojrzeć na kolor i konsystencję. Jednolita, gęsta konsystencja to znak dobrego produktu. Prawdziwy olej z rokitnika zawiera dużą ilość karotenoidów, jest certyfikowany i wytwarzany z wyselekcjonowanych odmian rokitnika, które są uprawiane na ekologicznie czystych terenach syberyjskich. Oleje z rokitnika na twarz to ratunek dla tych, którzy chcą walczyć ze wszystkimi zmarszczkami i niedoskonałościami cery. Olejek ten łagodzi stany zapalne, działa antybakteryjnie i regenerująco. Cała tajemnica tkwi w jego naturalnym składzie, który zawiera wiele przydatnych minerałów i enzymów. Na przykład pigmenty, które barwią jagody rokitnika na pomarańczowo, odżywiają i nawilżają skórę, wyrównują jej koloryt, a także chronią twarz przed złuszczaniem. Witaminy B6 i E wzmacniają skórę, przeciwdziałają starzeniu się i chronią przed agresywnym środowiskiem. Sterole i witamina K zapobiegają ropnym stanom zapalnym i goją rany.

Fosfolipidy normalizują pracę gruczołów łojowych, eliminując tłusty połysk i trądzik. Kwasy wielonienasycone odpowiadają za regenerację komórek skóry i ich miejscową odporność. Olej z rokitnika kompleksowo odnawia skórę twarzy, zwalcza piegi i przebarwienia. Przy regularnym stosowaniu koryguje wszelkiego rodzaju niedoskonałości.